luni, 10 mai 2010

Sobita, asa numita "Hobo Stove"

Dupa ce am vizionat ceva filmulete pe youtube.com, m-am decis sa-mi manufacturez si eu o sobita (Hobo stove). Dar pentru ca nu vroiam ceva de genul confectionat din diferite cutii de conserve am cautat un alt fel de materiale.
Am mers intr-un centru de colectare fier vechi si norocul mi-a suras: am demontat o baie de apa termostatata de laborator de chimie de la care am clonat un cilindru metalic cu fund si apoi de la un model de difuzor foarte vechi am preluat piesa ce avea sa ajunga platforma cu 3 picioare, astfel incat sobita sa nu stea direct pe pamant pentru a nu se distruge vegetatia si eventuala fauna ce ar putea sa treaca prin zona de utilizare.
Cu 5 ron le-am platit, le-am pus in portbagaj si hai acasa in atelier ca sa ma apuc de lucrare. I-am decupat o fereastra cu polizorul unghiular si am facut gaurile din partea de jos si cele 4 de sus cu bormasina. Cilindrul de la baia de apa are pe fund in exterior sudat un surub de metric 6, cu care era prinsa in baia de apa. Surubul a primit o piulita si o saiba grover si astfel a fost prins de platforma cu 3 picioare. Dintr-o sarma de 4 mm grosime am facut un profil in forma de "U", care trecut prin cele 4 gauri de la partea superioara sustine o cana metalica sau un ibric.
La prima iesire la padure am testat-o, fierband apa pentru un ceai. Apa a fiert in 7-8 minute si am folosit o mana de lemne de brad foarte uscate, aduse de acasa. La alte ocazii am folosit si numai crengute de fag, stejar, dar si numai conuri de brad / pin culese de prin padure.
Va invit sa vedeti filmuletul chiar de la prima utilizare, cu remarca de rigoare: nu am sonor pentru ca am filmat cu camera de fotografiat.

Oricum am sa revin cu un alt filmulet in care sa explic cum este manufacturata si cu o noua demonstratie de utilizare!
Sa auzim numai de bine!

4 comentarii:

  1. Pare eficienta. Fa mai multe iesiri cu ea, testeaz-o in tot felul de situatii, cu diferite lemne, etc. Cu timpul vei observa cum poti sa-i aduci imbunatatiri sau cum sa-ti construiesti alta noua, poate sa fie si din conserva numai sa-ti acopere nevoile eficient. Are multe avantaje un hobo stove prin simplitatea ei dar inconvenientul pentru care eu nu o folosesc este ca se afuma rau precum si ibricul si nu prea fac iesiri pe langa apa s-o curat. Daca treci si la confectionat spirtiere ( favoritele mele, murdaresc putin ) uite o adevarata colectie de unde iti alegi un model: http://www.youtube.com/watch?v=9b9E4TtACrY

    RăspundețiȘtergere
  2. Am si vreo 2 spirtiere, am sa le prezint in viitor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoasa sobia,iar timpul in care apa a dat in clocot, zic eu, ca e f.bun(cred ca ai pus 250 ml.de apa in cana)Cat despre spirtiere,numai de bine.Spirtul solid fabricat odata la noi era foarte bun;avea flacara constanta,ardea f.bine si mai ales nu afuma cana de aluminiu din dotare,iar zgura era f.putina}Acum am spirt solid care afuma vasul de inox de nu-l pot curata cum trebuie-acasa in bucatarie-nu pe coclauri.

    RăspundețiȘtergere